Fakta om heroin

kokain

Heroin är ett opiat berett av morfin som extraherats från frökapslarna av vissa sorter av vallmoväxter. Det är en mycket beroendeframkallande drog. Ibland blandas heroin med andra pulver (t.ex. socker, stärkelse, mjölkpulver eller kinin) med syfte att öka volymen och förtjänsten för den som säljer.

Heroin tillverkades första gången i slutet av 1800-talet som läkemedel och såldes då som ett substitut för morfin ”utan morfinets beroendeframkallande effekter”. Senare har det visat sig att heroin är en av de mest beroendeframkallande drogerna.

Här är några viktiga punkter om heroin

Runt om i världen och även i Sverige kan man köpa två typer av heroin – vitt heroin som oftast tillverkas i Sydostasien, samt den vanligare bruna fromen av heroin som normalt har sitt ursprung i Afghanistan.

Gatupriset på heroin varierar men är normalt runt 500 kr / gram. Heroin säljs oftast i doser om 0,2 – 0,25 gram – en ”kabbe”.

Användning och effekter

Heroin intas på flera olika sätt – t.ex. injektioner, sniffning, rökning analt/vaginalt intag. Vanligast är att användaren injiceras heroinet.

Bruk via injektion ger den snabbaste ökningen av heroin i blodet och ger därför störst effekt och rus. Ruset kommer snabbt efter bruk.

När heroin väl kommer in i hjärnan tar det endorfinernas plats vid opioidreceptorerna vilket ger en stark känsla av välbehag hos användaren. Förändringarna som heroin orsakar i din hjärna bidrar till dess höga beroenderisk och kroniska återfall som kan följa efter behandling.

Långsiktiga effekter av heroinmissbruk på hjärnan inkluderar:

  • Tolerans – vid upprepat missbruk krävs mer av drogen för att uppnå samma effekt
  • Beroende – användaren behöver använda heroin för att hindra abstinensbesvär
  • Eventuell försämring av hjärnans vita substans, vilket påverkar förmågan till att fatta beslut, reglera beteende och på lämpligt sätt reagera vid stressiga situationer

Följande biverkningar av heroinmissbruk är kända:

  • Förstoppning
  • Andningsstörningar
  • Mensrubbningar
  • Minskad sexlust
  • Kräkning
  • Svårighet att urinera.

Överdosering

Överdosering är vanligt bland heroinmissbrukare. En faktor till detta är att toleransnivån hos användare ändras snabbt och att denna kan vara svår att avgöra. En annan faktor är att vitt heroin ofta är utspätt och det är svårt för användaren att veta koncentrationen i det heroin som används.

Testa för heroin

Misstänker du att någon i din närhet är beroende av heroin kan du testa detta med våra drogtest för opiater. Här hittar du våra test för opiater.

Felaktigheter?

Hittar du något fel i vår artikel? Hör i så fall gärna av dig med din feedback genom att klicka här.